Masterclass Pesquéra – Ribera del Duero

Zie het voor je? In je dikke Hummer door je eigen wijngaard? Alejandro Fernández, één van de meest vooraanstaande en excentrieke wijnmakers van Spanje kan het zich veroorloven.

Wij waren in de Wijnkooperij in Gorssel getuige van de exclusieve  Masterclass op vrijdagavond 14 oktober.

Wij hadden José Saez Martinez uitgenodigd om exclusief aan ons alle inns en outs over Pesquéra Alejandro en de Ribera del Duero te vertellen. José is exportmanager van het Pesquéra-wijnimperium met vier bodegas, welke een grote reputatie hebben in drie Spaanse wijnregio’s. Zoals beloofd heeft hij zoveel mogelijk indrukken laten proeven!

Alejandro Fernández heeft een liefde voor de Tempranillo druif en dat mag duidelijk zijn, al zijn wijngaarden zijn aangeplant met deze ‘edele druif’. Hij is wars van overrijpe dikke wijnen en is voorvechter van vroeg plukken voor de juiste balans. Al zijn wijnen krijgen een serieuze wijnopvoeding om, zoals hij zelf zegt, een perfect huwelijk aan te gaan met de kleine barriques van Amerikaans eikenhout. Zijn wijnen staan internationaal hoog aangeschreven en behoren tot de absolute top van de Spaanse wijnindustrie en hebben de potentie om mooi ouder te worden.

De Pesquéra wijnen komen uit de Noord Spaanse wijnstreek Ribera del Duero – letterlijk de oevers van de Duero – en ligt in zuidoostelijk Castilië y Léon. Vrijwel alle wijnen die hier vandaan komen zijn rood en gemaakt van de Tempranillo druif, ter plaatse beter bekend als Tinta del Pais. Na toekenning van de D.O. status in 1982 zijn veel wijngaarden herplant. Bovendien bracht het een investeringsgolf op gang die zijn weerga niet kent. Tegelijkertijd startten families die voorheen hun druiven oogstten en verkochten aan bodega’s, hun eigen wijnmakerij. Deze collectieve stap voorwaarts heeft een enorm effect gehad op de kwaliteit van de wijn, die nu over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Dé exponent van Ribera is Vega Sicillia, Spanje’s meest legendarische wijn.

Pesquéra wijnen zijn verkrijgbaar bij Wijnkooperij Klosters in Gorssel.