Wijnreis Galicië juni 2016

Op de vraag durf je de wijnverleiding aan in Galicië? Geen enkele twijfel, graag! En zo had ik deze week het voorrecht in een exclusief gezelschap af te reizen naar het geweldige Spaanse Galicië. Mijn wijnreis was op zeer speciale uitnodiging van de wijnhuizen Bodegas Pittacum in Arganza del Bierzo en Terras Gauda in O Rosal. Beide wijnhuizen zijn gelegen in de typische groene en bergrijke omgeving van noord-west Spanje. De bekende wijnstreken in dit gebied zijn de Rias Baixas, Ribero, Rias Sacra, Valdeorras en Monterrei.

Doel van mijn wijnreis was kennismaken met het schitterende wijngebied, wijnhuizen bezoeken, wijnmakers ontmoeten en uiteraard proeven! Heel veel proeven zelfs, nieuwe oogsten van bestaande wijnen, nieuwe wijnen ontdekken voor de Wijnkooperij en ervaringen uitwisselen met collega-wijnspecialisten.

Mijn eerste bezoek breng ik aan de wijngaarden van Bodegas Pittacum in Arganza del Bierzo, gelegen bij de stad Ponferrada in het midden van Galicië 250km ten oosten van Santiago de Compostella. Petit Pittacum is een dieprode wijn in ons assortiment en is gemaakt van de Mencía druif, welke bijna uitsluitend in de regio Bierzo groeit.

Bierzo is een eeuwenoud wijngebied met een verleden tot ver in de Romeinse tijd, de Romeinen kwamen hier vanwege de zoektocht naar goud en zijn er druiven gaan verbouwen. Vanuit de wijngaarden van Pittacum kijk je uit op het berggebied Las Médulas, dit was dé belangrijkste goudmijn van het Romeinse Rijk. Las Médulas is door de UNESCO erkend als Werelderfgoed en deze historie maakt de productie van de Pittacum wijnen zeker interessanter, al heb ik geen goud kunnen ontdekken 😉

De wijnbouw in Galicië is eeuwenlang voortvarend geweest. Echter toen in het tweede deel van de 19e eeuw de druifziekte Phylloxera bijna alle wijngaarden in Europa heeft verwoest, is ruim 40% van de wijnboeren geëmigreerd naar de Verenigde Staten en Zuid Amerika. En is pas begin 1900 de wijnbouw weer voorzichtig opgestart. Het klimaat in Galicië is vrij koel en nat door invloeden van de Atlantische Oceaan, echter doordat de wijngaarden in de Bierzo meer landinwaarts liggen, en sommigen zelfs op 600 meter hoogte is het er zonnig genoeg om deze Mencia druiven goed te laten rijpen, bovendien worden de wijngaarden beschermd door omringende serieuze bergen. De druiven waren nu nog opvallend klein door het koele voorjaar, dit was pas de eerste week met flink veel zon.

Bodegas Pittacum heeft een kleine 20ha aan wijngaarden in eigen beheer met wijnstokken van maar liefst 70-110 jaar oud en betrekt waar nodig druiven van nabijgelegen eigendommen. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit leisteen, klei en zand. Charmante wijnmaker señor Alfredo Marqués selecteert de druiven in de wijngaard zelf voordat ze worden geoogst. Wijnen gemaakt van de Mencía druiven zijn voornamelijk robuust met een frisse elegantie van fruit en kruidigheid, en vertoont in smaak overeenkomsten met de druifsoort Cabernet Franc.

Mijn wijnreis verschuift zich vervolgens richting de westkust, een waanzinnig mooi gebied grenzend aan Portugal, waar wijnhuis Terras Gauda is gelegen. Terras Gauda is opgericht in de O Rosal Vallei in de wijnregio Rias Baixas en verscheept wereldwijd meer dan 1,5 miljoen flessen. In vergelijking met Bodegas Pittacum is dat 6 keer zoveel. Dit bedrijf is briljant in de productie van wijnen met lokale druivenrassen zoals Albariño, Caiño Blanco, Loureiro, Godello, Treixadura en Mencía. Deze druiven groeien op de zogenoemde Schist bodem, welke te vergelijken is met leisteen. Deze is zo hard is dat voor nieuwe aanplant van druivenstokken een gat in de bodem dient te worden geboord.

Paradepaardje van wijnmaker señor Emilio Rodríguez is de goudgele wijn O’Rosal 2015, gemaakt van 3 druifsoorten. De lente van vorig jaar was een van de warmste in de afgelopen 25 jaa. Dit geeft de wijn een bijzonder rijp en royaal karakter. De 70% Albariño geeft vooral veel fruit en romigheid. De 18% Loureiro laat de wijn intens geuren naar bloesem, en een touch van 12% Caiño geeft de wijn een exotische afdronk. Bijzonder is dat iedere fles nog handmatig in speciaal vloeipapier wordt verpakt. O’Rosal is naast meerdere ontdekkingen zeer de moeite waard voor ons assortiment, en een mooie uitbreiding op onze overige Albariño wijnen. Aan ons nu de taak te buigen over de selectie en opnieuw te proeven in ‘neutrale’ omgeving. We houden je uiteraard op de hoogte welke nieuwe wijnen binnenkort verkrijgbaar zijn.

Dat mijn indrukwekkende wijnreis werd ingekleurd door typische Galicische gerechten als empenadas, polvos en percebeiros en meer dan een cadeautje. Ook een trip naar Isla Cies gelegen voor de kust van Baiona is een herhaalbezoekje waard. En, off the record, wie weet ooit nog te voet naar heilig Santiago?.. Kortom een prachtige wijnreis naar indrukwekkende wijnhuizen in een evenzo mooi wijngebied met memorable wijnen!